Metan emisyonlarını azaltmaya yönelik AB yönetmeliği, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayımlandı

Resmi olarak AB 2024/1787 olarak belirlenen bu yönetmelik, AB Üye Devletlerindeki fosil yakıt faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonlara yeni ve sıkı sınırlar getiriyor. Ayrıca, AB'ye enerji sağlayan çok sayıda petrol, kömür ve doğal gaz ihraç eden ülkeden yapılan ithalatlara da sıkı standartlar uygulanacak.

Yeni düzenleme, Avrupa'daki fosil gazı, petrol ve kömür endüstrisinin metan emisyonlarını en yüksek izleme standartlarına göre ölçmesini, izlemesini, raporlamasını, doğrulamasını ve azaltmak için harekete geçmesini zorunlu kılıyor. AB gaz, petrol ve kömür operatörlerinin önlenebilir ve rutin alevlenmeyi durdurmalarını ve acil durumlar, teknik arızalar gibi durumlarda veya güvenlik nedeniyle gerekli olduğu durumlarda alevlenmeyi ve havalandırmayı azaltmalarını gerektirmektedir.

Sayılarla metan emisyonları

2018'de metan, dünyadaki toplam emisyonların %17,3'üne katkıda bulundu.
2020'de metan (CH4), doğal gaz sistemlerinden kaynaklanan sızıntılar da dahil olmak üzere insan faaliyetlerinden kaynaklanan tüm ABD sera gazının yaklaşık %11'ini oluşturuyordu.
IMO verilerine göre, toplam gemi taşımacılığında (uluslararası, yurtiçi ve balıkçılık) CO2, metan ve azot oksit dahil olmak üzere sera gazı emisyonları 2012'de 977 milyon tondan 2018'de 1.076 milyon tona (%9,6 artış) yükseldi.
Avrupa'nın tükettiği fosil enerjinin büyük bir kısmını ithal etmesi nedeniyle düzenleme, ithal fosil yakıtlardan kaynaklanan metan emisyonlarının azaltılmasına da yardımcı olacak. Düzenleme, ihracatçıların AB operatörleriyle aynı izleme, raporlama ve doğrulama yükümlülüklerini kademeli olarak uygulamasını sağlamak için giderek daha katı gereklilikler getirecek.


Yeni kurallar, Komisyonun, AB içinde veya dışında meydana gelen yüksek metan yayan kaynakların büyüklüğü, oluşumu ve konumu hakkında uydu verilerine dayalı olarak bilgi sağlamak amacıyla küresel metan yayıcılar hakkında bir izleme aracı oluşturmasını gerektiriyor.

Komisyon ayrıca 'süper emisyonlu' olaylar, yani tesislerin, ekipmanın veya altyapının çok yüksek oranlarda metan yaydığı olaylar için hızlı bir uyarı mekanizması kuracak. Mekanizma, süper emisyonlu olayları tespit etmek ve bunları durdurmak veya önlemek için harekete geçilmesi amacıyla AB veya AB dışı ülkeyi uyarmak için bir erken uyarı sistemi görevi görecek.
 
KAYNAK AB
Bu içerikle ilgili diğer bağlantılar:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gokyüzü  yıldızları bulun  canlı  

                                                                                      

                                                                                               

 

                                                                                    

                                                                  Şehir Hatları 

                                                                      

                                                                       

                                              

         Gemilerden Kirlenmeyi Önleyelim      

 MARPOL 2022   Prof.dr.mükerrem Fatma İLKIŞIK  tarafından türkçeleştirilmiştir.Sponsor olunuz.Sağlığımız için temiz hava ve suyu koruyalım

 

mukerremfatma@gmail.com

                                                                                                                                                           

                                       

 

 

 

 

Gemi Haberleri Web Sitesi: Denizcilik Sektörü Haberleri, Deniz Haber, Deniz Haberleri.

IMO haberleri ve kurallar. Marpol ve Solas Kuralları. Solas 2009 Türkçe

Marpol ve Solas hakkında en kapsamlı Türkçe içerik: Marpol Solas


Bu web sitesi Sayın Prof Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'ın tarafından güncellenmektedir.

MARPOL ve SOLAS Sözleşmelerinin Türkçeye çeviri izni Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından Prof. Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'a verilmiştir.

 

Web Sitesi Tasarım ve Programlama