19.07.2014 ve 29065 sayılı resmi gazete
DENİZ ARAÇLARI ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASI
TARİFE VE TALİMAT TEBLİĞİ
Amaç ve kapsam
MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, deniz araçları için işletmecilerinin veya donatanlarının yaptırmak zorunda oldukları mali sorumluluk sigortasına ilişkin tarife ve talimatı belirlemektir.
(2) Bu tarife ve talimat, 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 1259 uncu maddesi, 29/6/2009 tarihli ve 2009/15212 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Deniz Turizmi Yönetmeliğinin 51 inci maddesi, 25/11/2010 tarihli ve 27766 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Deniz Yolu ile Yapılacak Düzenli Seferlere Dair Yönetmeliğin 12 nci maddesi ve 14/11/2010 tarihli ve 27759 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Deniz Alacaklarına İlişkin Gemilerin Sigortalandırılması ve Denetlenmesi Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesi çerçevesinde, ticari amaçlı yolcu taşıyan tüm deniz araçları için uygulanır.
Dayanak
MADDE 2 (1) Bu Tebliğ, 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 12 nci maddesi ile Deniz Yolu ile Yapılacak Düzenli Seferlere Dair Yönetmeliğin 12 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Teminat tutarları
MADDE 3 (1) Yolcuların gemi kazası sonucu ölmesi veya yaralanması ya da eşyalarının hasara uğraması durumlarına ilişkin asgari teminat tutarları aşağıdaki tabloda belirlenmiştir.
(2) Aşağıda belirtilen kaza başına maddi teminat tutarı ile ölüm, sakatlık ve tedavi giderleri teminat tutarları, yolcu dışındaki üçüncüşahıslara verilen zararlar için de uygulanır.
 
 
Asgari Teminatlar (¹)(²)
 
A.      Maddi Teminat
B.     Ölüm, Sakatlık ve Tedavi Giderleri Teminatı
 
Bagaj Başına
Araç Başına
Kaza Başına (³)
Kişi Başına
Kaza Başına
a) Yolcu sayısı 13’ten az olan deniz araçları
1.125 SDR
6.350 SDR
Yolcu/Araç Kapasitesi
X
1.125/6.350 SDR
125.000 SDR
Yolcu Kapasitesi
X
125.000 SDR
b) Yolcu sayısı 13 veya daha fazla olan deniz araçları
2.250 SDR
12.700 SDR
Yolcu/Araç Kapasitesi
X
2.250/12.700 SDR
250.000 SDR
Yolcu Kapasitesi
X
250.000 SDR
(¹)SDR: Uluslararası Para fonu (IMF) tarafından 1969 yılında meydana getirilmiş uluslararası bir rezerv birimi olan Özel Çekme Hakkı anlamına gelmektedir.
(²) Yolcu Kapasitesi: Deniz aracının ruhsatında belirtilen yolcu kapasitesi anlamına gelmektedir. İlgili ruhsatta yaz ve kış için farklı yolcu sayıları belirtilmiş ise, bunlardan büyük olan dikkate alınır.
(³)Poliçe düzenlenirken teminat tutarlarının hesaplanmasında, yolcu taşıyan gemiler için yolcu kapasitesi, araç taşıyan gemiler için araç kapasitesi, hem araç hem yolcu taşıyan gemiler için ise teminat tutarı yüksek olan dikkate alınır.
 
Maddi teminat limiti ve muafiyet
MADDE 4 (1) Maddi teminatın azami limitinde Türk Ticaret Kanununun 1263 üncü maddesinde belirtilen limitler dikkate alınır ve poliçeye, aynı maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen limitleri geçmemek üzere muafiyet konulabilir.
Primlerin belirlenmesi
MADDE 5 (1) Sigorta primleri, bu Tebliğ hükümleri dikkate alınarak Türkiyede su araçları sorumluluk branşında ruhsatı olan sigorta şirketlerince serbestçe belirlenir.
Geçerli sigorta sözleşmeleri
MADDE 6 (1) Türkiyede faaliyet gösteren sigorta şirketlerince düzenlenen poliçelerin yanı sıra, Bayrak Devleti Uygulamaları Kapsamındaki İdari İşlemlerde Muteber Kabul Edilebilecek P&I Kulüpleri ve Sigorta Şirketlerine Dair Yönerge kapsamında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca ilan edilmişMuteber P&I Kulüpleri ve Sigorta Şirketleri Listesinde bulunan yabancı bir kulüp veya sigortacı tarafından bu Tebliğdeki limitlere uygun düzenlenmiş olan poliçeler de geçerli kabul edilir.
Yürürlük
MADDE 7 (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme

MADDE 8 (1) Bu Tebliğ hükümlerini Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.

Bu içerikle ilgili diğer bağlantılar:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gokyüzü  yıldızları bulun  canlı

 

 

  

 

 

 

 

 

       

 

                                             HAVA  KALİTESİ  online 

 

                                                         

                                                                                        

                 

                                                                                                                                                           

                                       

 

 

 

 

Gemi Haberleri Web Sitesi: Denizcilik Sektörü Haberleri, Deniz Haber, Deniz Haberleri.

IMO haberleri ve kurallar. Marpol ve Solas Kuralları. Solas 2009 Türkçe

Marpol ve Solas hakkında en kapsamlı Türkçe içerik: Marpol Solas


Bu web sitesi Sayın Prof Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'ın tarafından güncellenmektedir.

MARPOL ve SOLAS Sözleşmelerinin Türkçeye çeviri izni Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından Prof. Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'a verilmiştir.

 

Web Sitesi Tasarım ve Programlama