Armatörlerden  gemilerinin ürettiği CO2 emisyonlarına göre ücret alınacak,.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye'nin limanlarına giren ve limanlarından çıkan ticari gemilerden kaynaklanan emisyonların vergilendirilmesine olanak tanıyan nakliye sektörü için bir karbon fiyatlandırma mekanizmasını onayladı.

 Yapılacak düzenlemeyle gemi tipi, emisyon ücreti oranlarını ve emisyonları izleme, raporlama ve doğrulama prosedürlerini ayrıntılı olarak açıklayan yönetmeliklerle .Lüksemburg'daki emisyonlara benzer şekilde, yılda 10 milyon tondan fazla CO2 emisyonunu düzenlemesi öngörülüyor.


Türkiye'nin 2024-2030 İklim Değişikliği Azaltma Stratejisi ve Eylem Planı'nda (CCMSAP) özetlendiği gibi bir Emisyon Ticareti Planı (ETS) kurmayı içeren daha geniş iklim stratejisinin bir parçasıdır. ETS, AB'nin karbon piyasasıyla uyumlu olmayı amaçlamaktadır.

Emisyon Ticareti Sistemi (ETS), temelde, her bir izin bir ton CO2 veya eşdeğerine karşılık gelen izin verilen emisyonlara bir sınır koyan piyasa tabanlı bir yaklaşım olarak hizmet eder. AB ETS, şirketlerin emisyonlarına uygun emisyon izinleri satın almasını gerektiren bir sınır ve ticaret modeli altında işliyor ve bu da sera gazı emisyonlarında kolektif bir azalmayı teşvik ediyor.
 
 Limanlarımızda artan AB konteyner hareketliliği  bazı armatörlerin Türkiye'yi aktarma merkezi olarak kullanarak AB karbon vergilerini atlatabileceği yönünde endişeler vardı. Buna karşılık, Türkiye'nin nakliye ETS'si deniz ticaretini AB ile uyumlu hale getirerek olası boşlukları azaltacaktır.

AB ETS, AB limanları arasında seyahat eden gemilerden kaynaklanan tüm CO2 emisyonlarını kapsar ve AB dışı limanlara ve limanlardan yapılan seferlerden kaynaklanan emisyonların bir kısmını içerir. ETS, 2026'dan itibaren metan ve nitröz oksit emisyonlarını da hesaba katacaktır.

Türkiye limanlarında konteyner aktarma trafiğinde önemli bir artış yaşanmasıyla (Ocak ayından Mayıs ayına kadar 1,2 milyon TEU'ya yükseldi) Türkiye, çevre düzenlemelerine uyumu sağlarken küresel nakliyedeki konumunu güçlendirmeyi hedefliyor.
Bu içerikle ilgili diğer bağlantılar:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gokyüzü  yıldızları bulun  canlı  

                                                                                      

                                                                                               

 

                                                                                    

                                                                  Şehir Hatları 

                                                                      

                                                                       

                                              

         Gemilerden Kirlenmeyi Önleyelim      

 MARPOL 2022   Prof.dr.mükerrem Fatma İLKIŞIK  tarafından türkçeleştirilmiştir.Sponsor olunuz.Sağlığımız için temiz hava ve suyu koruyalım

 

mukerremfatma@gmail.com

                                                                                                                                                           

                                       

 

 

 

 

Gemi Haberleri Web Sitesi: Denizcilik Sektörü Haberleri, Deniz Haber, Deniz Haberleri.

IMO haberleri ve kurallar. Marpol ve Solas Kuralları. Solas 2009 Türkçe

Marpol ve Solas hakkında en kapsamlı Türkçe içerik: Marpol Solas


Bu web sitesi Sayın Prof Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'ın tarafından güncellenmektedir.

MARPOL ve SOLAS Sözleşmelerinin Türkçeye çeviri izni Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından Prof. Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'a verilmiştir.

 

Web Sitesi Tasarım ve Programlama