Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Deniz Çevresini Koruma Komisyonun 82 .toplantısı :

 

MEPC toplantısı, 23-27 Eylül 2024 tarihleri ​​arasında Gemilerden Kaynaklanan GHG Emisyonlarının Azaltılması Konusunda Oturumlararası Çalışma Grubu'nun (ISWG-GHG 17) 17. toplantısıyla başlayacaktır.

MEPC 82, gemilerden kaynaklanan sera gazı (GHG) emisyonlarının azaltılması, Ljistikte enerji verimliliğinin artırılması, deniz çöplerinin ele alınması, balast suyu yönetimi ve su altı gürültüsünün azaltılması için önerilen ara dönem önlemleri de dahil olmak üzere bir dizi çevresel konuyu ele alacaktır.

Gündemdeki maddeler:

1. İklim değişikliğiyle mücadele – gemilerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılması

 

IMO, uluslararası denizcilik  iklim değişikliğiyle mücadelede adil bir sorumluluk payına sahip olmasını sağlamak için somut adımlar atmaya devam ediyor. Gemiler için enerji verimliliği konusunda küresel düzenlemeler geliştirdi. Temmuz 2023'te MEPC 80, 2050'ye kadar veya bu tarihe yakın bir tarihte uluslararası denizciliğin  net sıfır emisyona ulaşma hedeflerini güçlendirerek Gemilerden Kaynaklanan Sera Gazı Emisyonlarının Azaltılması Hakkında 2023 IMO Stratejisini kabul etti.

2023 IMO GHG Stratejisi'nin bir parçası olarak, Üye Devletler tarafından GHG azaltımı için önerilen bir dizi bağlayıcı "orta vadeli önlem" şu anda değerlendiriliyor ve 2025 sonlarında kabul edilmesi amaçlanıyor:
 
teknik bir unsur, yani deniz yakıtının GHG yoğunluğunun aşamalı olarak azaltılmasını düzenleyen küresel bir deniz yakıtı standardı; ve
 
ekonomik bir unsur, yani deniz GHG emisyonları fiyatlandırma mekanizması.
 
Taslak IMO net sıfır çerçevesi
Komite, MEPC 82'de, Gemilerden Kirliliğin Önlenmesine Dair Uluslararası Sözleşme'nin (MARPOL) Ek VI'sına aday orta vadeli önlemleri dahil etmek için bir taslak yasal çerçeve geliştirme çalışmalarına devam edecektir. Sonuçlandırıldıktan sonra, bu 2025 sonlarında MEPC tarafından kabul edilmek üzere değerlendirilecektir.
 
GHG emisyonlarını azaltmak için orta vadeli önlemlerin kapsamlı etki değerlendirmesi
Önerilen orta vadeli önlemler dünya filosunu ve Üye Devletleri, özellikle En Az Gelişmiş Ülkeleri (LDC'ler) ve Küçük Ada Gelişmekte Olan Devletleri (SIDS) etkileyecektir. Karar almaya rehberlik etmek için, aday önlemlerin dünya filosu ve Devletler üzerindeki potansiyel etkilerine odaklanarak, geçen yıl farklı önerilen önlemlerin kapsamlı bir etki değerlendirmesi yürütülmüştür.
 
Komite, teknik ve ekonomik önlemlerin farklı kombinasyon senaryolarının karmaşık modellemesine dayanan kapsamlı etki değerlendirmesinin bulgularını tartışacaktır. Rapor, karar almayı desteklemek için zengin bir bilgi sunmaktadır.
 
2. Gemilerin enerji verimliliği
Komite, küresel filonun enerji verimliliğini artırarak gemilerden kaynaklanan GHG emisyonlarını azaltmak için şu anda yürürlükte olan 'kısa vadeli önlemleri' gözden geçirme çalışmalarına devam edecektir. 2021 yılında kabul edilen ve 1 Ocak 2023'ten itibaren yürürlüğe giren bu düzenlemeler, gemilerin elde ettikleri Enerji Verimliliği Mevcut Gemi Endeksini (EEXI) hesaplayarak enerji verimliliklerini ölçmelerini ve CII derecelendirmelerinde tanımlandığı gibi yıllık operasyonel karbon yoğunluğu göstergelerini (CII) sürekli olarak iyileştirmelerini gerektirir.
 
MEPC 80 tarafından kabul edildiği üzere bu kısa vadeli önlemlerin etkinliğini gözden geçirme süreci aşağıda özetlenmiştir. MEPC 82, Üye Devletlerden ve endüstri gruplarından alınan başvuruların analizine Temmuz 2023'ten itibaren başlayacaktır (MEPC 80).
 
Veri toplama aşaması (MEPC 80 ile MEPC 82 arasında): Bu, Üye Devletlerin düzenlemelerin uygulanmasıyla ilgili deneyimlerini ve önerilerini toplar;
 
Veri analizi aşaması: MEPC 82'deki bir çalışma grubu bu verileri analiz edecek ve bir yazışma grubu tarafından devam ettirilecektir;
 
Sözleşme ve Yönergeler inceleme aşaması: Bir oturumlar arası çalışma grubu, MEPC 82 ve MEPC 83 (İlkbahar 2025) arasında bir inceleme üzerinde çalışacaktır. MEPC83'teki bir çalışma grubu, Komite tarafından ilgili belgelere ilişkin gerekli değişikliklerin/revizyonların kabul edilmesi amacıyla inceleme sürecini sonlandıracaktır.
 
3. Balast suyu yönetimi
Gemilerin Balast Suyu ve Tortularının Kontrolü ve Yönetimine İlişkin Uluslararası Sözleşme, 2004 (BWM Sözleşmesi), gemilerin balast suyunda potansiyel olarak zararlı su organizmalarının ve patojenlerinin yayılmasını önlemeyi amaçlamaktadır. BWM Sözleşmesinin devam eden kapsamlı bir incelemesi, Sözleşmeye bir değişiklik paketi ile sonuçlanacaktır. Komitenin son oturumundan (MEPC 81) bu yana, bir yazışma grubu BWM Sözleşmesi ve ilişkili belgelere taslak değişiklikler hazırlamak için çalışmaktadır.
 
MEPC 82, yazışma grubunun daha fazla çalışmasını bilgilendirmek ve kolaylaştırmak amacıyla, çözümlerini ilerletmek için yüz yüze görüşmeler gerektiren konulara odaklanacaktır. Komite ayrıca mevcut tip onayına sahip balast suyu yönetim sistemlerindeki değişikliklerin onaylanması ve balast suyu kayıt defterinin tamamlanması için rehberlikle ilgili teklifleri de ele alacaktır.
 
4. Deniz çöpünün ele alınması
Komite, etkinliğini değerlendirmek için Gemilerden Kaynaklanan Deniz Plastik Çöpünün Ele Alınması Eylem Planı'nı (karar MEPC.310(73)) incelemeye başlayacaktır.
 
Komite ayrıca plastik peletlerin gemiyle güvenli bir şekilde taşınması konusundaki çalışmalarını nasıl ilerleteceğini de ele alacaktır. İlk adım, Mart ayında MEPC 81 tarafından yük konteynerlerinde deniz yoluyla plastik peletlerin taşınmasına ilişkin Tavsiyelerin (MEPC.1/Circ.909) onaylanmasıydı. MEPC 82'nin ayrıca gemi kaynaklı salımlardan kaynaklanan plastik peletlerin temizlenmesiyle ilgili iyi uygulama hakkındaki taslak Kılavuzları onaylaması bekleniyor.
 
MEPC 82, Kirlilik Önleme ve Müdahale Alt Komitesi (PPR) tarafından kabul edilen iki aşamalı yaklaşımın ikinci aşaması olarak ilgili zorunlu araçlara ilişkin değişikliklerin geliştirilmesine ilişkin görüşmelere başlayacaktır.
 
5. Emisyon Kontrol Alanlarının Belirlenmesi
Komite, uygun şekilde Azot Oksitler (NOx), Kükürt Oksitler (Sox) ve Partikül Madde (PM) için aşağıdaki yeni Emisyon Kontrol Alanlarının (ECA'lar) belirlenmesi için MARPOL Ek VI'ya değişiklikler kabul etmeye davet edilecektir:
 
Kanada Arktik Suları; ve
 
Norveç Denizi.
 
ECA'lar, gemilerden kaynaklanan emisyonları düzenlemek için özel zorunlu önlemlerin gerekli olduğu alanlardır 
 
 
 
GEMİHABERLERİ.COM
pROF.dR.Mükerrem Fatma ilkışık
Bu içerikle ilgili diğer bağlantılar:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gokyüzü  yıldızları bulun  canlı  

                                                                                      

                                                                               

                                         İstanbul Nişantaşı Üniversitesi               

 

                                                                                    

                                                                  Şehir Hatları 

                                                                      

                                                                       

                                              

         Gemilerden Kirlenmeyi Önleyelim      

 MARPOL  son baskısı    Prof.dr.mükerrem Fatma İLKIŞIK  tarafından türkçeleştirilmiştir.Sponsor olunuz.Sağlığımız için temiz hava ve suyu koruyalım

 

mukerremfatma@gmail.com

                                                                                                                                                           

                                       

 

 

 

 

Gemi Haberleri Web Sitesi: Denizcilik Sektörü Haberleri, Deniz Haber, Deniz Haberleri.

IMO haberleri ve kurallar. Marpol ve Solas Kuralları. Solas 2009 Türkçe

Marpol ve Solas hakkında en kapsamlı Türkçe içerik: Marpol Solas


Bu web sitesi Sayın Prof Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'ın tarafından güncellenmektedir.

MARPOL ve SOLAS Sözleşmelerinin Türkçeye çeviri izni Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından Prof. Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'a verilmiştir.

 

Web Sitesi Tasarım ve Programlama