1 Ekim'de başlaması planlanan ve ABD'nin Doğu ve Körfez Kıyısı limanlarında çalışan 85.000 sendikalı işçiyi kapsayacak  grevin günlük ekonomik maliyetin 5 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Grev, ülkenin deniz yoluyla ithalatının yaklaşık yarısını yöneten 36 limanı etkileyebilir ve muz, giyim ve araçlar gibi ürünlerin ticaretini aksatabilir.

İşçileri temsil eden Uluslaraarsı liman işcileri derneği(ILA) ve işveren grubu United States Maritime Alliance, mevcut altı yıllık sözleşmenin 30 Eylül'de sona ermesiyle birlikte ücret müzakerelerinde çıkmaza girmiş durumda. 
Beyaz Saray, geçen yıl Batı Kıyısı liman görüşmelerine müdahale etmesinin aksine, bu müzakerelere müdahale etmeyeceğini belirtti ve Başkan Biden'ın grevi önlemek için federal yetkileri kullanma niyetinde olmadığı açıklandı.
Risk altındaki limanlar önemli miktarda ithalat ve ihracat hacmini yönetiyor. Örneğin, Baltimore Limanı araç sevkiyatında lider konumda ve 30 Haziran 2024'te sona eren 12 aylık dönemde 37,8 milyar dolar değerinde araç ithalatı kaydedildi. Limanlar ayrıca makine, işlenmiş çelik ve hassas alet ithalatında da öncü konumda ve bu ürünlerin değerleri sırasıyla 97,4 milyar dolar, 16,2 milyar dolar ve 15,7 milyar dolar.
Tarım sektörü de önemli kayıplarla karşı karşıya kalabilir. American Farm Bureau Federation, ABD'nin deniz yoluyla yapılan tarımsal ihracatının %14'ünün ve ithalatının %53'ünün risk altında olduğunu ve bu durumun haftalık 1,1 milyar doların üzerinde ekonomik değeri etkileyebileceğini tahmin ediyor. U.S. Meat Export Federation, soğutulmuş ve dondurulmuş et ve yumurta endüstrisinin önemli bir kısmının bu limanlardan geçtiğini belirterek, grevin sektör için önemli riskler oluşturduğunu vurguluyor.
Ayrıca, ABD'nin konteyner bazlı ilaç ithalatının %91'inden fazlası ve ihracatının %69'u etkilenebilir. Örneğin, hayat kurtaran ilaçları içeren konteynerlerin önemli bir kısmı Norfolk, Virginia'dan ayrılırken, ilaç ithalatı Charleston, South Carolina üzerinden giriş yapıyor.
Tüketici ürünleri de bu durumdan etkilenecek; ülkenin giyim ithalatının yarısından fazlası ve 23,4 milyar dolar değerindeki mobilya ithalatı risk altında. Ancak, petrol ve gaz sevkiyatları ile kömür ihracatının, daha az emek yoğun doğaları nedeniyle büyük ölçüde kesintisiz devam etmesi bekleniyor.
ILA, grev sırasında bile askeri kargo ve kruvaziyer gemi operasyonlarını yönetmeyi taahhüt etti. Buna rağmen, beklenen grev, nakliye maliyetlerinin artmasına ve önemli gecikmelere yol açabilir. Logistics uzmanları, anında tedarik zinciri sorunları öngörüyor. Sea-Intelligence, bir günlük grevin dört ila altı günlük bir birikmeye neden olabileceğini belirtirken, Maersk, bir haftalık bir kapanmanın toparlanma için altı haftaya kadar süre gerektirebileceğini ve birikimleri ve gecikmeleri giderek artırabileceğini tahmin ediyor.
Bu grevden en çok etk,lenecek limanlar Maine'den Teksas'a kadar olan limanlar, bu eyaletlerdeki tesisler ile Massachusetts, New York, New Jersey, Pennsylvania, Maryland, Virginia, Kuzey Karolina, Güney Karolina, Georgia, Florida, Alabama ve Louisiana grevlerden etkilenecek. Mitre Corporation'a göre, genel liman kapasitesinin yaklaşık yüzde 51'i bu liman işletmeleri tarafından idare ediliyor.
Maersk, tedarik zincirindeki olası kesintinin etkisine bağlı olarak 21 Ekim'de yürürlüğe girecek ek ücreti devreye alacak.  Bir diğer oyuncu olan CMA-GCM, 17 Eylül'de limanlar için ücretlerinde bir dizi değişik yaptığını duyurdu.  Bu değişiklikler 11 Ekim'de yürürlüğe girecek.
Hapag-Lloyd, ABD Körfez ve Doğu Kıyılarına yapılan ithalatlar için bir "iş kesintisi varış yeri ek ücreti" uygulamayı planlıyor .
 
Bu içerikle ilgili diğer bağlantılar:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gokyüzü  yıldızları bulun  canlı  

                                                                                      

                                                                               

                                         İstanbul Nişantaşı Üniversitesi               

 

                                                                                    

                                                                  Şehir Hatları 

                                                                      

                                                                       

                                              

         Gemilerden Kirlenmeyi Önleyelim      

 MARPOL  son baskısı    Prof.dr.mükerrem Fatma İLKIŞIK  tarafından türkçeleştirilmiştir.Sponsor olunuz.Sağlığımız için temiz hava ve suyu koruyalım

 

mukerremfatma@gmail.com

                                                                                                                                                           

                                       

 

 

 

 

Gemi Haberleri Web Sitesi: Denizcilik Sektörü Haberleri, Deniz Haber, Deniz Haberleri.

IMO haberleri ve kurallar. Marpol ve Solas Kuralları. Solas 2009 Türkçe

Marpol ve Solas hakkında en kapsamlı Türkçe içerik: Marpol Solas


Bu web sitesi Sayın Prof Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'ın tarafından güncellenmektedir.

MARPOL ve SOLAS Sözleşmelerinin Türkçeye çeviri izni Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından Prof. Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'a verilmiştir.

 

Web Sitesi Tasarım ve Programlama